Wat valt er onder
Twente
De landstreek Twente ligt in het Oosten van Nederland in de provincie Overijssel. Het omvat de oostelijke deel van Overijssel. De bewoners van Twente noemen ze Twentenaren maar ook wel Tukkers.
Oorsprong van Zandhoven
Nog voor de Romeinse tijd was Zandhoven al bewoond. Waarschijnlijk is Zandhoven in de 4e of 5e eeuw al gesticht door de Franken. Dat is nog steeds terug te zien tot de dag van vandaag aan de typisch driehoekige dorpspleinen. De eerste vermelding is terug te vinden in 1183, waar het nog Santhoven genoemd werd.
De economie
De landbouw is altijd erg belangrijk geweest van het dorp. Dit is echt waar de bewoners van leefde. Dit is ook altijd onderdeel geweest van hun economie. Zandhoven is een onderdeel van het Economisch Netwerk Albertkanaal. Dit netwerk is een samenhang van de aan of dicht bij het Albertkanaal liggende gemeenten. Samen stellen ze met deze gemeente de economische sterkten op elkaar af, zodat ze de economische groei gestructureerd kunnen opvangen.
De doppenrapers
De bijnaam voor de inwoners van Zandhoven was vroeger ‘de doppenrapers’. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was er nergens meer brandhout te vinden. Daarom zijn mensen maar dennenappels gaan rapen. Op deze manier konden de Zandhovenaars ook nog wat bij verdienen. Daarom heeft Zandhoven ook gekozen voor een masten doppen fontein. Deze staat nog steeds op het dorpsplein van Zandhoven.
Wat valt er onder
Twente
Onder Twente vallen veertien gemeenten die ook allen samenwerken. Deze samenwerking noemen ze tegenwoordig “samen twente”. De samenwerking tussen deze veertien gemeenten zijn intensief en waardevol. Ze gaan voor een gezond, veilig en vitaal Twente. Twente heeft een zeshonderd twintigduizend inwoners. De veertien gemeenten die onder Twente vallen zijn:
● Wierden
● Borne
● Dinkelland
● Lossere
● Hof van Twente
● Haaksbergen
● Hellendoorn
● Hengelo
● Enschede
● Oldenzaal
● Rijssen-Holten
● Tubbergen
● Twenterand
● Almelo
De indeling van veertien gemeenten is sinds tweeduizend en één, daarvoor waren het er tweeëntwintig.
Geschiedenis over Twente
Tot ver in de twintigste eeuw was Twente het centrum van de textielindustrie. De regio wordt verbonden met de IJssel door het Twentekanaal. Hierdoor werden de Limburgse kolen naar de stoomweverijen gebracht.
In de jaren dertig is vliegveld Twente ontstaan door Twentse Textielbaronnen om zo de verbinding met de randstad te verbeteren. Het had eerst maar een runway en wanneer er geen vliegtuigen moesten stijgen of landen konden er schapen grazen op de wei. Later werd het een Militair vliegveld. In tweeduizend en acht is het vliegveld gesloten en mochten alleen vliegclubs er nog gebruik van maken.
Twente heeft ook een eigen voetbalclub, FC Twente. De voetbal club is gevestigd in Enschede en opgericht sinds één juli negentien vijfenzestig. Ze spelen ook al vanaf het begin in de eredivisie op twee seizoenen na. Tot negentien achtennegentig speelden ze in het “Diekman” stadion en tegenwoordig in De Grolsch Veste. Ze hebben ook een vrouwenelftal.